Hvert år åbnes der mellem 2000 og 2500 nye restauranter, men næsten lige så mange lukker hvert år, så der er omtrent 13500 restauranter i Danmark. Grunden til, at mange restauranter lukker igen, er på grund af dårlig forberedelse, og derfor er det vigtigt, at du ved alt om at starte en restaurant, inden du forsøger. Hvis du har en drøm om at blive restauratør, får du derfor i denne artikel gode huskeråd, så du er klædt på til at starte en restaurant.
Hvilken type restaurant vil du åbne?
Inden du køber eller lejer lokaler, du kan have din restaurant i, er det vigtigt, at du gør op med dig selv om, hvilken type restaurant du vil have. Der findes mange forskellige typer, heriblandt:
- Seafood
- Steakhouse
- Etnisk
- Pizzeria
- Familierestaurant
- Casual dining
- Sandwichshop
- Grillbar
Disse kan alle placeres i én ud af tre kategorier; quick-service, middelklasse eller fornemme restauranter. En quick-service restaurant er ofte billig og har hurtig service som pizzeriaer, grillbarer og sandwichshops. Middelklasse-restauranterne er derimod lidt dyrere, men her får du fuld service og veltænkte menuer. På fornemme restauranter er prislejet ofte højt, mens maden er af bedste kvalitet.
Alt det formelle
Når du har fundet ud af, hvilken restaurant, du vil åbne, skal du finde lokaler, finansiering og en startkapital. Alt dette skal indgå i din forretningsplan, som desuden skal indeholde en beskrivelse af konceptet, markedet, menuen og priserne, en markedsføringsstrategi og planer for ansættelser, restaurantsstyring og måske endda en plan, hvis det skulle gå galt.
Love og regler
Det er ikke lige til at åbne en restaurant, med mindre man har sat sig ind i de gældende love og regler. Vidste du eksempelvis, at du skal have et næringsbrev, en alkoholbevilling og en forsikring? Derudover skal du anmelde virksomheden til fødevarestyrelsen og næringsbasen, og hvis du ikke har relevant erfaring, skal du bestå en næringsprøve.
Når du endelig har restauranten
Når du har fundet de perfekte lokaler, har ansat et personale og lavet en god forretningsplan, skal du til at indrette restauranten. Først og fremmest skal du sørge for, at lokalerne er tætte, isolerede og har mulighed for ventilation. Derudover skal du sørge for, at gulve, vægge og lofter nemt kan tørres af, så restauranten kan forblive ren. Du skal også være sikker på, at produktionsområdet, som i dette tilfælde er køkkenet, har alle de nødvendige tilslutninger, stikkontakter og rør til kloakker.
Indretningen af restauranten
Når du har styr på ovenstående, kan du begynde at indrette restauranten. Spisesalen skal gerne indrettes efter det koncept, du har valgt, så kunderne kan føle sig i gode hænder i rene og trygge omgivelser. Møblerne er også en vigtig del af indretningen, da de skal være komfortable, hvis du vil have længere besøg. Til dette er banquet stole en god mulighed, da de er nemme at holde rene, mens de fås i flere forskellige stile, så der er noget, der passer til din indretning.