TT Ads

Hvis du gerne vil have lagt en ny terrasse, så findes der mange forskellige brolægningsmuligheder, men herregårdssten er en klassiker.

Herregårdsserien består af både belægningssten, kantsten og en stor samling tilbehørssten. Dette gør, at du kan indrette haven i samme ensartede stil, da herregårdsserien har mange forskellige tilbehørssten. Du kan for eksempel lave både terrasser, pladser, stier, trapper, kanter, bede og støttemure i samme stil. Du kan også bruge herregårdssten, hvis du hellere vil lave cirkler eller halvcirkler.

Kom godt i gang med projektet

Når du skal ligge herregårdssten, er det vigtigste bunden og det gruslag, som stenene skal ligge. Belægningstenene kan ikke ligge direkte på jorden, fordi jord er et organisk materiale, der er konstant i bevægelse. Derfor skal der ligge et lag af stabilgrus nederst og et tyndt lag af en lidt finere type øverst, som kaldes for læggegrus.

Derfor er det første, du bør gøre at grave jordlaget væk. Når du skal lægge en terrasse, så skal der være plads til ca. 7-8 cm stabilgrus og 3-4 cm læggegrus. Når du graver, skal du huske, at den afgravede bund skal have en jævn flade, der er ens over det hele, så den færdige belægning bliver ens og stabilt lagt.

Stabilgrus
Så snart jorden er klar, så skal du til at udlægge stabilgrus. Det skal jævnt udlægges, og så snart det er blevet lagt, så skal der bruges en pladevibrator, så overfladen rettes til.

Afretningsgrus
Afslutningsvist lægger du et tyndt lag afretningsgrus, også kaldet brolægningsgrus. Dette lag skal være meget tyndt, da der ikke skal bruges en pladevibrator ligesom ved stabilgruset. Det vil sige, at hvis du laver et lag, der er for tykt, så får du ”levnende” fliser.  

Når målet er nået
Så snart du er færdig med at anlægge terrassen, så kan den tages i brug. Den kan nydes, og som en bonus er en stenterrasse nem at vedligeholde. Hvis du bare husker at feje terrassen jævnligt og give terrassen lidt fugesand, når den trænger til dette, er der ikke meget mere arbejde i vedligeholdelse af en terrasse opbygget af herregårdssten.

De forskellige slags herregårdssten og andre alternativer

Herregårdssten er en betonsten, der kan fås i flere forskellige tykkelser og i ni forskellige farvekombinationer. Farverne kan både være rene eller mixet, såsom gråmix, sort eller rød. Du har derved mulighed for at kombinere stenene, så de passer til lige netop dit projekt og hus. Du bør dog vælge kvalitets herregårdssten til en god pris.

Der findes dog andre alternativer til herregårdssten eller betonsten, såsom natursten. Natursten til en terrasse kan se rigtig flot ud og give et varmt udseende. Hvis du derimod har fokus på holdbarhed og let vedligeholdelse, så kan du bruge skifer og granit, som er nogle hårdere stenarter. Tegl er også et populært valg til terrassen, da de heller ikke kræver så meget vedligeholdelse, og de holder farven i mange år. De tåler også både salt, kemikalier og frost. Hvorimod sandsten og kalksten er bløde stenarter, som er meget modtagelige overfor ridser og revner. De kan dog fås i mange smukke og varme farver.

TT Ads