TT Ads

Har du nogensinde spekuleret på, hvem der mon er med til at teste styrken på din køkkenvask eller vaskemaskine – og i det hele taget sørge for, at dine produkter holder og har en ordentlig kvalitet?

Hvis du ikke er bekendt med forkortelsen NDT, kan vi allerede nu løfte sløret for, at det dækker over terminologien non-destructive testing. Non-destructive testing er en metode, hvormed man kan opdage og måle skader på f.eks. metal, uden at skulle udsætte emnet for en test, der kan skade.

Sagt med andre ord, så tester man ting, uden at de gør i stykker, da styrken i dag kan måles via moderne teknologi som ultralyd, røntgen og meget mere, der står i kontrast til test med slag og bøjninger samt knæktest.

Hvad er formålet med NDT?

I Danmark har vi mange regler. Det har vi for vores egen sikkerheds skyld. F.eks. har vi krav til de byggematerialer, der anvendes til bygge- og anlægsarbejde over alt i landet. Hvad end der skal bygges en udestue, et nyt jernbanenet eller en broforbindelse, så skal alle materialer være godkendt på EU markedet og leve op til en række standarder. Her er det naturligvis helt essentielt, at der er foretaget test, så man får komponenter, der kan holder til det, de lover.

Formålet er med andre ord at sikre en høj kvalitetsstandard og teste robustheden.

NDT bruges dog ikke kan i byggebranchen, men kan også anvendes til at teste styrken på komponenter brugt til at producere biler, køleskabe eller noget helt tredje.

Hvem foretager testen?

Oftest foretages disse test af uafhængige virksomheder, der tester ganske uvildigt. Det betyder, de ikke selv har nogen anpart eller interesse i det testede, hvormed man får en meget objektiv og faktuelt retvisende rapport på sine emner.

Der findes rigtig mange måder, hvorpå man kan teste med NDT. Metoden er ikke én specifik, men derimod et udtryk for, at man kan teste på mange måder uden at foretage skade. Det kan f.eks. være med X-ray, vibrationsanalyse, ultralyd, bølgelydstest, ekko, termografiske test og meget mere.

Formålet forbliver dog det samme: at sørge for høj kvalitet og sikkerhed.

TT Ads