TT Ads

Hvad bruger man droner til?

Hvad er en drone?

En drone er en flyvende robot, ofte med et indbygget kamera, der styres fra en ekstern fjernbetjening. Prisen på en drone kan variere enormt. Den kan koste flere milliarder kroner, men du kan også købe en version i Elgiganten til et par tusind kroner.

En drones brug spæner sig over en lang række af aktiviteter. Den kan desuden udstyret med forskellige kameraer og sensorer, som gør den i stand til at udføre forskellige opgaver. Den kan fx installeres med termiske kameraer, der kan se kulde og varme – eller med elektromagnetisk radar, der kan se gennem overflader, som fx bygninger.

Drone til militært brug

Man skelner groft mellem to typer af droner: De bevæbnede og de ubevæbnede. De bevæbnede er naturligvis de, der benyttes til militært brug. Med en drone kan et land bevæge sig ind i et andet uden at udsætte nogen af sine soldater for fare. En sådan drone er fx udstyret med missiler og styres langt væk fra. Som fx da USA bekæmpede islamisk stat med dronebrug. Der blev de styret fra en kommandocentral i USA af dronepiloter.

Til film, journalistik og reklamer

Dronen bruges også til mindre voldsomme formål, fx hvis der skal skydes en spillefilm, reklame eller en form for fotojournalistik.

Man kan nemt komme rundt med en drone og filme fra vinkler, der normalt ville kræve større opsætninger.

Fjernvarmemålinger

De termiske kameraer bruges som sagt, når dronen skal aflæse jordens varme. Disse data kan bruges til at følge med i jordens varmeudvikling og give os et overblik. Droner bruges desuden til inspektion af fjernvarmenettet, som er installeret under jordens overflade. Her kan en drone lave en inspektion og klarlægge eventuelle lækager, hvor rent fjernvarmevand flyder ud.

I landbruget

Dronen bruges endeligt i landbruget, hvor den kan flyve over landmandens marker og læse afgrødernes fotosyntese. Denne læsning kan nemlig oversættes direkte til planternes sundhedstilstand, som giver landmanden et godt overblik i forhold til fx plantetælling, plantestress, fordeling af gødning osv. Landmanden får altså et mere præcist landbrug baseret på data, som er samlet ind under droneflyvningen med særlige sensorer.

TT Ads